Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

10 elképesztő sztori Banksy-ról, avagy ..... itt a 3. rész

2015. május 05. - Artrissa

…amely folytatása az elsőnek, ahol három elképesztő sztoriig jutottunk. meg a másodiknak, ahol még hármat rádobtunk.

7. Egy szép októberi napon, 2013-ban egy bajszos fazon kiült a New York-I Central Park-ba, kipakolt egy csomó képet és kiírta, hogy “Banksy nyomatok 60 dollár/ darab”. Senki rá se hederített. Akik észrevették, azok is azt gondolták, hétköznapi parasztvakításról van szó: Banksy itt van a városban, és ez alkalomból egy ügyes ember megpróbál méregdrága “szuveníreket” rásózni a turistákra. Ezrek haladtak el el úgy az árus mellett, hogy eszükbe se jutott egy pillantást is vetni képekre. Mindegyik eredeti volt. Nagyjából 30 ezer dollár/darab. Csak néhány mű talált gazdára, az egész napi bevétel nem volt több 500 dollárnál….

122402156-e138613232363banksy_for_sale.jpg

Nem, nincs tanulság. Nem kell a jövőben figyelmesebben sétálgatni a Central Park-ban. Több “leértékelés” nem lesz. Ezt Banksy közölte másnap. Tehát ha valaki sétáltában 60 dolláros Banksy feliratú képeket lát egy utcai árusnál, jobb, ha tudja, hogy azok 60 dolláros Banksy feliratú képek….

8. Banksyt nagyon lopják. Nem is nehéz, hisz műveit nem hét lakat alatt őrzik múzeumokban vagy páncélszekrényekben – köztéren kínálják magukat a rosszéletűeknek. Pár évvel ezelőtt New York-ban emeltek el egy egyiptomi szfinkszet ábrázoló, törött téglákból összerakott Banksyt. Egyszerűen felpakolták a téglákat egy teherautóra és a műnek nyoma se volt. A környékbeliek később mesélték, hogy egy neves galéria jelentős pénzt ajánlgatott, ha valaki ellopja a szfinkszet. Úgy látszik, sikerült értő fülekre találniuk….

sphinx-e1386134534521.jpg

Londonban egy szálloda faláról operált le valaki egy Banksy művet. Hogy aztán kitegye 17 ezer fontért az eBay-re… No comment.

article-2187721-1486ec91000005dc-716_634x472.jpg

Egy másik, szintén londoni alkotást ugyancsak fallal együtt gyűjtött be a lelkes rajongó. Később egy magángyűjtő aukcióján bukkant fel… Banksy annyira kapós, hogy egy New York-I üzlettulajdonos biztonsági őrt állított a háza falán levő falfestmény mellé, Nagy-Britanniában pedig biztonsági üveget tettek némelyikre. Azok a közterületfelügyelők, akiknek egyébként napi feladatuk a graffitik eltávolítása…

9. Mielőtt azonban az egyszerű világhírű grafittiművész bélyegét rásütnénl Banksy-ra, emlékezzünk meg széleskörű tehetségéről: álljon itt egy “másfalta” alkotás is. Hölgyeim és uraim, következik a “Sirens of the Lamb” New York-ból. meat_truck_04.jpg

Húsiparban járatlan művészetkedvelők számára: ez egy olyan teherautó, amellyel az állatokat szállítják a vágóhídra. Nem annyira kitömött plüss kedvenceket, és normálisan nem ilyen hangot ad, de a művészet az művészet. A járgány és rakománya két hétig járta New York utcáit különös tekintettel a húsiparral/vendéglátással foglalkozó környékekre. A művész üzenetét mindenki rakja össze magának…..

(majdnem)10. Abban a két hétben, míg Banksy New York lakosságát boldogította, állítólag nem volt mindenki osztatlanul boldog. Ezek közé tartozott a Nagy Alma polgármestere és az a több tucat rendőr, aki az előbb említett polgármester utasítására Baksy-t kereste minden bokorban… Londonban is újságírók és kíváncsiak hada nyomoz utána… de Banksy-t még soha senki nem látta. Illetve talán … az utolsó részben majd erről is …

folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr287419842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sol Durka 2015.05.05. 17:04:26

.Bocs... mi abban a művészet, hogy plüssjátékokat hurcolnak egy teherautón? .
Banksy némely képéért egy petákot sem adnék, de a legtöbb valóban lenyűgöző. Szinte árad belőlük az őserő.
süti beállítások módosítása