Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Best of Picasso - a kulisszák mögött

2015. február 05. - Artrissa

Idén 134 éve született és 42 éve halt meg Pablo Picasso. Ki állítja, hogy ez nem elég jó ok arra, hogy kiteregessünk róla 1-2, kevesek által ismert ínyencséget?

Először is itt van a neve: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Hát, így.

Aztán rendelkezésre áll még egy sor különleges adat: fent említett személy ugyanis becslések szerint legalább 20 ezer festményt, nyomatot, grafikát, szobrot és egyéb műalkotást készített hosszú élete során. Ezek között biztosan volt néhány jobb darab is, különben nem lenne ilyen híres, de közismert tény, hogy ő maga nem mindig volt elégedett saját magával:

Ha nem tetszett neki a kompozíciója, egyszerűen ráfestett egy másikat. A La Coiffure (ld. alább) című festménye alatt például három másik befejezett mű rejtőzik. Megtekinteni azonban csak röntgenképen lehet, ami sajnos, sokat ront az élvezeti értékén. Sokak szerint nem ez az egyetlen ilyen „duplafenekű” darab: néhány repülőtéri átvilágítás valószínűleg jelentősen növelhetné az ismert Picasso-képek számát a világban. 

picasso_la_coiffure_1905-1906.jpg

 

Az ifjú Picasso nem volt különösebben mama szeme fénye, gyakran keveredett bajba. Ilyenkor büntiben volt, amit nagyon szeretett: nyugodtan folytathatta a rajzolást. Ma valószínűleg így születnek a legjobbmémek....csak akkor még nem digitális eszközöket, hanem festéket használt: sok esetben közönséges falfestéket.

Hogy miért, nem tudni. Mint ahogy azt sem, mit ábrázol a chicagói Picassónak nevezett, 15 méter magas szobor, melyet a művész adományozott a városnak. Egyesek szerint egy nőt, mások szerint lovat vagy madarat. Lehet tippelni. A választ senki nem tudja, de nem gond, a nyertesek közt, sajnos, amúgy sem tudnánk semmit se kisorsolni. 

chicago_picasso.jpg

 

Picasso még egy világranglistát vezet: az ő képei közül lopták el a világon a legtöbbet. Állítólag több mint 550 festménye minősül hivatalosan eltűntnek. Legtöbben nem is festettek ennyit egész életükben….

Tudott élni. 42 éve halála előtti utolsó szavai ezek voltak: „Koccintsatok rám, igyatok az egészségemre, hiszen tudjátok, hogy én már soha többé nem ihatok.” Vagyis  nem csak élni, meghalni is tudott…..

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr457134407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása