Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Sherlock Holmes kerestetik, avagy hogyan kereshetünk 5 millió dollárt

2015. február 08. - Artrissa

1990. március 18. hajnali fél kettő. Két egyenruhás rendőr jelenik meg a bostoni Isabella Stewart Gardner Museum bejáratánál. Egyikük megnyomja a csengőt, és beszól, hogy rendőrség, kinyitni. A biztonsági őt beengedi őket (1. baklövés).  Bent a rendőrök közlik, hogy a múzeumból hívták ki őket telefonon. Egyikük méregetni kezdi a biztonsági őrt: „Felismerem! Letartóztatási parancs van ön ellen”. A biztonsági őr nem hisz a fülének, és a rendőri felszólításnak engedelmeskedve közelebb megy. Vagyis eltávolodik a pult – és a riasztógomb – mellől (2. hiba). A rendőrök annak rendje módja szerint megbilincselik, és felszólítják, adó-vevőn rendelje oda az épületben járőröző társát. Odarendeli. (3. hiba. Oroszlán.) Amikor a másik őr befut, a rendőrök őt is megbilincselik. A két embert leviszik az alagsorba, és ahogy az a nagykönyvben meg van írva, odaláncolják a fűtéscsövekhez. A reggeli váltás nagyot néz, amikor megtalálja őket. Kicsit később még nagyobbat, amikor nem találja meg a múzeum vagyont érő kincseit ….

Közepes krimi a 80-as évekből – írná a port.hu. Ezerszer látott trükkök, valószínűtlen fordulatok, banális forgatókönyv. Egyetlen eredeti dialógus nincs az egészben. Jóindulattal is csak 4/10-et kap. Talán csak a színészi játék dobhatna kicsit rajta…

A folytatás is elég szimpla: az FBI nyomoz, a Múzeum jutalmat ajánl fel. Hiába az 5 millió dolláros nyomravezetői díj -  se nyom, se nyomravezető… Azóta eltelt 25 év.

Az ellopott remekművek között volt Vermeer A koncert című műve, minden idők legdrágább lopott műtárgya. 

Elvitték Rembrandt Vihar a galileai tengeren című ritka remekét is. 

 

Ez (volt) Rembrandt egyetlen tengeri tájképe, állítólag saját magát is belefestette.

De ne vesszünk el a részletekben: kicuccoltak még két Rembrandtot, egy Manet-t, öt Degas-t és néhány kincset érő, pótolhatatlan műtárgyat….

Tény, hogy fantáziátlan a forgatókönyv, sematikusak a karakterek, olcsó a történet, lehet, hogy  Rex felügyelő hívei bottal se piszkálnának ilyen vacak sztorit, de mégis - ez volt a világtörténelem legnagyobb műkincsrablása. A zsákmány értéke minimum 300-500 millió dollár. Maximum felbecsülhetetlen.

 Innen nézve jár neki a 10/10…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr307135797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

little troll (törölt) 2015.02.11. 22:37:40

Na de meglettek azóta?

Artrissa 2015.02.11. 23:06:01

Se a lopott cucc, se a tolvajok.
Sherlock Holmes kerestetik, avagy hogyan kereshetünk 5 millió dollárt.
Még mindig.
süti beállítások módosítása