Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Hogyan tegyünk tönkre könnyen/gyorsan egy százmilliós képet, avagy már megint Picasso

2015. április 14. - Artrissa

Erről a festményről már sok szó esett.

picasso_alom.jpg

Egyrészt mert Picasso egyik közismert szerelmét ábrázolja, másrészt, mert kalandos élete során elképesztő összegekert cserélt gazdát (...mármint a festmény). Mígnem eljutott Steve Wynnhez, az ismert amerikai kaszinó tulajdonoshoz és ingatlan mágnáshoz. Aki – így szól a történet – annyira beleszeretett, hogy még egy hotelt is el akart nevezni róla, de aztán valahogy elment a kedve a dologtól. Később híre ment, hogy jó pénzért, 139 millió dollárért túl is adott a képen. Barátai körében épp a Picassótól búcsúzott volna, amikor egy rossz mozdulat, és megtörtént a baj: könyökével beszakította a festményt. (Egy másik népszerű feldolgozás szerint éppen billiárdozott, úgy sikerült  elintéznie a Picassót, de ez a lényeg szempontjából mindegy is.)

Az ismerősök szerint Wynnek olyan szembetegsége volt, ami károsította a perifériás látását, ezért könyökölhetett bele a vászonba. Szomorú. De a kaland csak most kezdődik, – tessék kapaszkodni – érdekes számok jönnek. A kép restaurálása hosszú időbe és 90 ezer dollárba került. Utána az értékét 85 millióra taksálták. Wynn a biztósítónak annak rendje módja szerint benyújtotta a kárigényt, majd némi huzavonát követően be is perelte őket. Nem tudni, mi lett a dolog vége, mert peren kívül egyeztek meg, de Wynn állítólag nem tűnt boldogtalannak. Különösen, amikor sikerült nyélbe ütnie a bizniszt, és 155 millió ütötte a markát a Picassóért. Ugyanaz a vevő perkálta le, aki a baleset előtt 139 millióért vette volna meg... A lyuk tehát  – pontosabban a hűlt helye – 16 millió dollárt ér. (De ne támadjon senkinek semmilyen ötlete – valószínűleg nem minden lyukkal lehet ennyit keresni…) jp-painting-tmagarticle.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr847368686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása