Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Hova tűnt a piszoár, avagy a világ legjelentősebb műalkotása…

2015. április 07. - Artrissa

Erről van szó:

220px-_fountain_by_marcel_duchamp_replica.jpg

Ez a példány azonban csak másolat, és pillanatnyilag az ediburgh-i Scottish National Gallery of Modern Art-ban található. Sajnos, az eredeti csaknem 100 éve nincs meg.

Így nézett ki:

marcel-duchamp-fountain_eredeti.jpg

Figyelemre méltó a hasonlóság. Vagyis a műélvezetet – kis jóindulattal – semmi sem akadályozza. És mivel valószínűtlen, hogy az eredeti  Marcel Duchamp alkotás valaha is megkerül, az utókor fájdalom, már csak másolat(ok)ban lelheti örömét a múzeumokban. (És kérem, tartózkodjunk az olyan ízetlen megjegyzésektől, miszerint bármelyik férfimosdóban – illetve a hölgyek barkácsáruházakban vagy szaniterüzleteketben... A művészettörténet legjelentősebb alkotása előtt állnak… öö… bárhol is tegyék.)

A piszoár a dadaizmus egyik alapítójának műve, a címe Fountain, magyarul Forrás. (Megtakaríthatjuk magunknak az agyalást a cím ügyében, ha tudjuk, hogy a szóban forgó piszoár fejjel lefelé volt/van kiállítva. A rendszeres „műélvezők” ezt valószínűleg azonnal nyugtázzák, de vannak, akiknek vonatkozó tapasztalat híján ez nem nyilvánvaló.)

A piszoárnak rövid, de tartalmas életútja volt. Annak idején, 1917-ben a Független Művészek Társaságának éves New York-i kiállítására „készítette” a művész. De nem vették be. A Társaság alapszabálya szerint ugyan bárki bemutathatja a műveit, aki befizette a tagsági díjat, de a piszoártól a kurátorok ledobták az ékszíjat. Később egy kisebb kortárs galériában volt látható, majd a fotója megjelent egyszer egy lapban, és ennyi. Örökre eltűnt. Legalábbis fizikai valójában...

A piszoár megjelenése azonban fenekestül felforgatta a művészettörténetet: utat nyitott a modern, posztmodern művészet számára. A piszoár nyomában kerekedett vita a művészet mibenlétéről azóta is változatlan vehemenciával folyik. A piszoár óta műalkotás lehet bármilyen és bármelyik tárgy – ha valaki annak tekinti. A piszoár művészgenerációkat ihletett meg: legutóbb pár hónappal ezelőtt volt egy 50 művész műveit felvonultató kiállítás Londonban „Mit tanított nekem Marcel Duchamp” címmel.

600full-marcel-duchamp.jpg

Vagyis, ha valaki netán azt gondolta volna, hogy ez is amolyan „brit tudósok felfedezték stbstb.” marhaság, rosszul gondolta. A szakma, vagyis 500 művész, kurátor, galerista és kritikus szavazta meg, hogy a piszoár minden idők legnagyobb hatású műalkotása, a hírt a BBC is bejelentette. Az eredményen – ahogy angol visszafogottsággal fogalmaztak – némileg maguk is meghökkentek, de végülis helytállónak találták…

És igazán szívesen tennék ide szép, színes képeket, de Duchamp az Duchamp. Ez van.

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr257345670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása