Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

De bizony, Picasso is koppintott! Egy magyar ötletet.....

2015. március 04. - Artrissa

Az megvan, hogy első fényfestő magyar volt? Még a XIX. század végén? Tény, hogy már ő se tudta a múlt ködéből előhalászni, hogy a családja melyik ágán, ki lehetett magyar, de ne vesszünk el a részletekben. Mivel az ellenkezőjére nincs bizonyíték, bátran büszkék lehetünk a magyar Georges Demenyre. Akinek olyan „követői” voltak, mint Pablo Picasso és Henri Matisse (sajnos, nem magyarok – erre van bizonyíték…). Úgyhogy csak beszéljünk róla. (Az artris és fotópályázata okán mostanában amúgy is sok szó lesz a fotográfiáról. A magunk módján persze…)

Picasso Kentaur fényrajzával biztos mindenki találkozott már…picassodrawsacentaur_1949.jpg

Vagy itt van ugyanez Henri Matisse-ban:

henri-matisse-light-painting.jpg

Pedig ők csak koppintják a technikát…

A dolog úgy kezdődött, hogy Monsieur Demeny, aki szakmájára nézve fiziológus, feltaláló, tornász és fényképész volt, nem feltétlenül ebben a sorrendben, egy óvatlan pillanatban feltalálta a fényfestést. Igaz, nem művészi megfontolásból, hanem tudományosból, de ez nem okoz gondot, mert a problémát a későbbiekben Picasso és Matisse saját hatáskörben kiküszöbölte. Demény célja az volt, hogy modellezze az emberi mozgás folyamatát: kis égőket erősített a test izületeihez, és lefotózta a mozgásívet. 1889-ben jött össze ez a kép: 

etienne-jules-marey-chronophotography_1.jpg

A módszerrel utána is eljátszadoztak néhányan, de a következő fontos lépés egy albán származású mérnök nevéhez kötődik a 30-40-es években. Gjon Mili az egyik nagynevű amerikai egyetemen, az MIT-n szintén a mozgás mechanizmusát próbálta leképezni. 

nude-descending-staircase-212x300.jpg

fbi-agent-del-bryce-280x300.jpg

Munkája sok fényfestőt inspirált: ő mutatta meg Picassónak és Matisse-nak is a technikát, amikor a néhai LIFE magazin megbízásából Dél-Franciaországban járt.

Ezek a kivételes alkotások  egy kis lámpa gyors mozgásával létrehozott fényrajzok – valójában csak másodperc töredékéig léteztek. És akkor is csak a kamera számára. Amit a kamera nem rögzített, az nem létezik. Ennyi.picasso_light_drawings_2.jpg

Picasso megörökített másodpercei azóta világhírűek lettek, és fényművesek új és új  generációit ihlették alkotásra. 

Pár évtizeddel később például egy David Lebe nevű amerikai fotós kezdett kísérletezni egy lencse nélküli fényképezőgéppel. Így jött rá, hogy egy fotó nemcsak egy pillanatnyi látványt tudja rögzíteni, hanem akár egy egész eseményt is. Elsötétített philadelphiai szobájában addig kísérletezett saját magával, míg erőfeszítéseit siker koronázta. Így jött létre például ez a  khhm – fontos élettani … öö ... folyamatot rögzítő … alkotás…

self-portrait-6pissing1976.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr967240821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.03.05. 12:49:58

"...egy kis lámpa gyors mozgásával létrehozott fényrajzok – valójában csak másodperc töredékéig léteztek."
Ez nem igaz. A fényfestéshez több másodperces expozíciós idő szükséges, mert ennyi idő alatt mozgatjuk a kezünkben a fényforrást. A fényrajz aztán meg az örökkévalóságig létezik (már, ha nem semmisíti meg valaki). A lámpa mellett lehet vakut is használni, mint a fenti képek némelyikén is: ahol egy képen több alak van, ott annyiszor villant a vaku, ahány alak látható.
Egyébként nem csak így használjuk a fényecsetet, mint ezeken a fotókon, hanem valódi ecsetként is, amikor a fénycsóvával, mint ecsettel festünk (és ez sokkal izgalmasabb és szebb eredményeket ad): teljes sötétben a fotózandó tárgyat, embert bizonyos szögekből, bizonyos időkig megvilágítjuk, s így egy teljesen egyedi és sok esetben művészi hatást érünk el. Persze, ezt jól ki kell dolgozni az adott esetre, mert sok mindenen múlik a szép fotó.
Néhány fotó fényecsettel (lightbrush): www.flickr.com/search/?q=lightbrush

Bori Wó 2015.03.05. 14:31:16

Ez inkább fényrajzolás.

A fényfestés az, amikor épületeket világítanak meg különböző színes üvegeken át.

Az EREDETI 2015.03.05. 18:55:07

Jézus is magyar volt. Én is az vagyok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.03.19. 16:51:17

A festő

Amikor én festek,
Képpé lesz a lepel.
Síkba fejtett testek
Hada vásznat lep el.

Ha elfogy a festék,
Tovább sose festek.
Borzék is és Nyesték,
Akárcsak én, restek.

Nyestecsetek s borzok
Nézik, hogy nem festek,
Hanem vörösbor’zok.
Hej, szépek az estek!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/10/festo.html
süti beállítások módosítása