Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Halld a színeket, lásd a hangokat, avagy Kandinszkij csúcsra jár

2015. április 23. - Artrissa

Milyen színe van az A betűnek? Milyen hangot ad a sárga? A szín. Semmi baj, jól vagyok. A kérdések igaziak. Vaszilij Kandinszkij válaszolni is tudna…

kandinskywassily.jpg

Az első igazi absztrakt festmény alkotója ugyanis, – ma úgy mondanánk – szinesztéta volt. Még ha nem is tudott róla. Sejtette ugyan, hogy valami különös képesség motoszkál benne, és meg is próbálta felszínre hozni: hangzást próbált teremteni látvánnyal. Egy szimfóniát akart létre hozni a festészet eszközeivel. Színekkel, amiknek hangjuk van. Khm … számára.

A tudományos meghatározás szerint a szinesztézia olyan jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet.  De persze ahogy az lenni szokott, a tudományos világ egyik fele sarlatánnak tartja a másik felét: van, aki szerint Kandinszkij szinesztéta volt, mások azt mondják, egyszerűen csak kísérletezgetett, a művészeti ágak közti határok elmosásával próbálta megújítani a festészetet. Megint mások szerint simán bolond  a./ Kandinszkij, b./ a tudósok ellentábora, c./ mindenki (izlés szerint).

És vannak persze a szokásos akadékoskodók, akik szerint a szinesztézia nem is létezik, csak valami szubjektív képzelődést értelmezünk félre. Mint amikor valaki azt mondja metaforikusan, hogy lilát lát, aki mérges, vagy valaki sárga az irigységtől, esetleg zöld a feje a méregtől, ilyesmik…

(Nem brit!) neurológusoknak azonban nemrégiben sikerült bebizonyítani, hogy bizonyos emberek valóban látják a hangokat: szinesztéták agyának működését vizsgálva azt tapasztalták, hogy amikor kísérleti alanyaik bekötött szemmel zenét hallgattak, agyuk látásért felelős területei is aktivizálódtak. És bár Kandinszkij esetében nincs bizonyíték arra, hogy a festő rendelkezett ezzel a különös képességgel, az tény, már gyerekkorában észrevette, különös, surrogó hangot hall, amikor színeket kever. De ki nem húzta még össze a szemöldökét egy éles, metszően fehér zajra, vagy simult ki egy mélybordó nagybőgő szólóra…?

Leonardóval szólva: „A festészet olyan költészet, amely inkább látható, mint érezhető, a költészet pedig olyan festészet, amely inkább érezhető mint látható…"

yellow-red-blue-1925.jpg

(És akikben ennek hallatán felmerül a kérdés, hogy hány éves a kapitány… A helyes válasz: kék.)

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr597392366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása