Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Klimt és a nők, avagy hogyan csináljunk 14 gyereket

2015. február 11. - Artrissa

Gustav Klimt festette a világon a leglégiesebb, legkáprázatosabb nőalakokat – efelől nem nagyon van vita. Az a Klimt, aki soha nem házasodott meg, és haláláig a mamájával élt. Ez azonban jelek szerint nem akadályozta semmiben: 14 törvénytelen gyermeket nemzett.

Elfoglalt ember volt, nem áldozott sokat az udvarlásra, főleg a modelleket örvendeztette meg figyelmével. És gyerekeivel. Valójában - ahogy bevallotta - időnként ő maga sem látta át teljes egészében a „kapcsolatrendszerét”. 

Az önmagában bujkáló energiákkal azonban egyértelműen tisztában volt: minden egyes képe elegánsan, de példátlan erővel sugározza a finom erotikát. Csodálja, a NŐT.  Legyen fiatal vagy öreg, fekete vagy barna, várandós vagy sudár… Klimt sugárzó istennővé festette. 

portrait-of-adele-bloch-bauer-i.jpg

És nem mellesleg meghódította. Minden bizonnyal zseniális művészetével, hisz személyes varázsával, társadalmi státusával vagy sziporkázó stílusával nehezen tehette volna: egész életében mindenhol kócos hajjal, kék festőkabátban, ziláltan mutatkozott, ha szóra nyitotta a száját, erős tájszólással beszélt….

 gustav-klimt_jpg_portrait.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr107158603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artrissa 2015.02.11. 16:01:24

Bocs pythonozok, véletlenül kimoderáltam a kommentedet.
Pedig csak a "törvénytelen gyerek" felvetésedre akartam reagálni:.

Törvénytelen gyerek = házasságon kívül született
wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/T%C3%B6rv%C3%A9nytelen

Nem állítom, hogy nagyon korszerű szókapcsolat, de a téma se mai....

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.11. 17:42:18

@Artrissa: no problem. Épp arra akartam célozni, hogy finoman szólva régies fordulat, manapság mást értünk törvénytelen alatt. :)

Artrissa 2015.02.11. 18:37:15

Jogos. O tempora, o mores!
Jó hír viszont, hogy te vagy az első kommentelőm. Üdvözöllek. És ha sikerül túltenni magunkat a z idő múlásán, és az erkölcsök romlásán, illene kisorsolnom közted valamit. Mondjuk a következő posztot?(Audi most nincs...)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.11. 18:46:23

@Artrissa: jogsim sincs, így az Audival nem sokra mennék. ;)
Ami a témát illeti: nem ismertem az urat, sem a képeit. Amit a google feldobott... hát maradjunk annyiban, hogy nem az esetem. Picasso sem az, de még mindig inkább bejön. :)

2015.02.12. 09:43:21

Nekem mindig furcsa volt, hogy van akinek ez a "művészet" tetszik, és szépnek tartja. Tudom, hogy ízlések és pofonok, dehát mégis..

troutman 2015.02.12. 10:39:08

Na jó, azért fiatalabb korában nem nézett ki ennyire gatyán.:)

Messzi Vetek 2015.03.05. 11:29:53

@Maaster: nekem meg pont ellenkezőleg, az a furcsa, ha valakinek az ilyen nagyon populáris és könnyen emészthető esztétikájú art nouveau ábrázolásmód nem nyeri el a tetszését, mint amilyen Klimt, Mucha, Toulouse-Lautrec, etc...
ezeket az emberek szeretni szokták.
süti beállítások módosítása