Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

Hogyan kerül van Gogh füle egy prostituált zsebébe

2015. február 18. - Artrissa

 

Senki ne számítson a szokásos bulvármeglepetésre, hogy nem is van Gogh, nem is füle, nem is zsebe ... csak el akarjuk adni a lapot… A kérdés igazi, a válasz  tényeken alapszik, csak sajnos, kevésbé vidám, mint amire a cím alapján számítani lehet.

(első jelenés)

A történet úgy kezdődött, hogy az ilyesmi szokott – már ha vannak hagyományai az önfülezésnek – veszekedéssel. Gauguin és van Gogh néhány hónapig együtt dolgoztak Arles-ban. Eleinte minden rendben volt közöttük, de van Gogh egyre feszültebbek lett, a megfeszített munka, a pénztelenség és az egészségtelen életmód nem tett jót amúgy is megviselt idegeinek. Egyre többet veszekedtek, míg egy este van Gogh borotvával támadt Gauguinra, aki persze elmenekült. Van Gogh dühödten hazament, és a borotvával levágta az egyik fülcimpáját. Újságpapírba csomagolta a levágott fület, és még este átadta egy ismerős prostituáltnak , hogy vigyázzon rá, majd hazatért. 

vincent_van_gogh_onarckep_bekotozott_fullel_es_pipaval_508.jpg

 (második jelenés)

Néhány évvel ezelőtt Hans Kauffman és Rita Wildegans, a hamburgi egyetem kutatói új forgatókönyvvel álltak elő.  Ebben a variációban is van Gogh, Gauguin és a fül játssza a főbb szerepeket, de a cselekmény változik. A kitűnő vívóként ismert Gauguin volt az, aki híres veszekedés során egy kardvágással lemetszette barátja fülét. Szerintük Gauguin ezért is utazott vissza olyan gyorsan Párizsba. A kardot egyébként sohasem találták meg. Mellesleg a borotvát sem……

Nem tudni, melyik változat igaz. A korabeli dokumentumokat kutatók generációi apróra megvizsgálták, egyikre sincs perdöntő bizonyíték.

Csak arra, hogy Van Gogh füle december 23-i este után már nem volt a helyén.

vincent_van_gogh.jpg

És persze mondani sem kell, hogy ezzel van Gogh és Gauguin barátságának is vége szakadt.

Mintha elvágták volna … (bocs)

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr97183591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása