Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

8 dolog Daliról avagy, mitől lesz celeb egy festőművész

2015. február 27. - Artrissa

Ne tévedjünk, meg kell dolgozni érte - a festőművésznek is. Ez a bajusz például minden bizonnyal napi gondoskodást igényel:

salvador-dali.jpg

 

De el kell ismerni, nem volt felesleges az áldozat. És senkinek sem pirulnia, ha ez az első, ami a festőóriásról beugrik. Sokat tett érte, és most nagyon elégedett lenne az eredménnyel: műtárgyat csinált saját magából (is).

Íme, 8 dolog, amitől Dali olyan - amilyen.

1. Volt egy bátyja, aki még kiskorában meghalt. Szintén Salvadornak hívták, az ő emlékére kapta a festő is ezt a nevet. Dali élete végéig abban a hitben élt, hogy ő fivére reinkarnációja.

2. Dali anyja kislányt szeretett volna, ezért a kis Salvadort elég sokáig lányként kezelte, és nem egy esetben ennek megfelelően öltöztette. De aztán jött a bajusz, ami vélhetően nem illett a képbe…

3. Dali 16 éves volt, amikor elvesztette édesanyját. Édesapja nem ment messzire új asszonyt keresni, feleségül vette amúgy is kéznél lévő sógornőjét.

4. Dalí 8 évesen rendezte be első műtermét - a családi ház padlásán, a mosókonyhában.

5. Azt valószínűleg mondani sem kell, hogy az akadémiáról kirúgták. Kétszer is.  Ahogy ő fogalmazott: egy tanár sem volt abban a helyzetben, hogy le tudná vizsgáztatni…

dali-art-salvador-dali.jpg

6. Magamutogató volt és önimádó. Sokan utálták, de nem akármilyen barátai voltak: pl. Federico Garcia Lorca, vagy Bunuel, akivel közösen csinálták Az andalúziai kutyát, a szürrealizmus első filmjét.

7. Ékszereket is tervezett:  

8. Felesége, az orosz bevándorló, Gala 11 évvel idősebb volt Dalinál. Aki élt és mozgott ellenezte a házasságkötésüket, családjával meg is romlott a kapcsolata emiatt. Csaknem fél évszázadot éltek együtt. Galáról se életében, se halálában, soha senkinek nem volt egy jó szava se. És ha csak a fele igaz annak, amit beszéltek róla, megérdemelten. Ha ennek csak egy töredékét megírnám, sose lenne vége ennek a posztnak…

images.jpg

  

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr797212489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.02.28. 11:23:10

Egy biztos pont:
DALI IKON 6
süti beállítások módosítása