Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

A krumpliorrú nagyasszony, avagy hogyan tartsunk ezer szeretőt

2015. február 13. - Artrissa

Ki az a nő, akinek hatalmas vagyona mellett még a jónyelvek szerint is vagy ezer szeretője volt (férfiak, nők vegyesen), és példa nélküli szerepet játszott a XX. század művészeti életében? Igen, Peggy Guggenheim. (taps)

peggy-in-bedroom-palazzo-venier-dei-leoni-calder-bed-head.png

Peggy, a milliárdos család lánya, élete folyamán épp oly gusztussal gyűjtötte maga köré a híres alkotókat, mint műveiket. Némelyiket időnként férjül is vette, illetve megvásárolta (melyik-melyiket értelemszerűen).

Nem befektetési szempontok szerint válogatott, aki-ami tetszett, megszerezte.   Fantasztikus szeme volt, biztos kézzel válogatott a férfiak és a festmények között: gyűjteménye mindkét vonatkozásban páratlan volt. De hogy mi töltötte ki igazán a gondolatait, a férfiak vagy a művészet, azt a kritikusok Peggy önéletrajzi könyve alapján egyértelműen bizonyítottnak vélik: a 200 oldalas könyvben először a 110. oldalon esik szó művészetről…..

Pedig Peggy benne élt a sűrűjében: mindenkit ismert Óperenciás tengeren innen és túl, akit ismerni kellett, kiállította galériájában a kor összes, később naggyá vált alkotóját. Csakhogy egy idő után galériája is a szeretők sorsára jutott. Peggy új elfoglaltságot keresett, és amikor Európában a háború szele kezdett fújni, belevágott a „mindennapra új képet” akcióba. Csak vett-vett - Dalikat, Braque-ot és Picassót, Mondriant and Fernand Léger-t, Mirót, Brancusit, és Max Ernstet – ez utóbbit egy kicsit férjül is. Elképesztő gyűjteményt hozott össze.

De persze nem mind Peggy Guggenheim, ami fénylik. A New York-i, a bilbaoi és a többi nagy, ezen a néven ismert kortárs múzeum Solomon Guggeinheimhez, pontosabban az ő alapítványához kötődik. Ő is egy fontos férfi volt Peggy életében – a nagybácsi.

Ami igazán Peggy, az a saját, velencei palotája, a Palazzo Venier dei Leoni - ez gyűjteményének ékszerdoboza. Imádott itt lenni, amíg élt. És még utána is. A kertben van eltemetve. 14 kedvenc lhasa apso kutyája mellé… 

lhsa_apso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr377167069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2015.02.14. 08:58:07

És hol lehet elolvasni a cikket? Valahol megjelenik?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.14. 16:46:59

Miért nem lehetett szépítés nélkül leírni, hogy egy kőgazdag zsidó ribanc?

Ostobaság_ellenes 2015.02.14. 17:42:06

A férfiakat, akik ugyanezt csinálják (pl. Clooney) miért nem hívod "ribanc"-nak?
Ez már nem a sötét középkor, hogy ami a férfinak "dicsőség", az a nőnek "szégyen" legyen. Ne maradj tényleg egy majom értelmi szintjén...Bár minden nő olyan lenne, mint ez a Peggy! Akkor a te fajtád egy idő után kihalna.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.14. 18:26:03

@Ostobaság_ellenes:

Azért ezt a beszólogatást még gyakorold!

Kezdd mondjuk azzal, hogy felfedezed, mire való a "válasz erre" gomb ;)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.02.14. 19:01:47

Tudom, nehéz szó, de úgy írják: bilbaói.
Hosszú ó-val.
Akkor is, ha a Bilbao rövid.
süti beállítások módosítása