Festői (pletyka) fészek

Artris

Artris

A kandallók titka, avagy Boy George esete a ciprusi püspökkel

2015. február 24. - Artrissa

Ül az ortodox püspök a nappalijában, és tévét néz.

(Csak álló kép volt róla, de ő az.)

picture_of_chypriot_icon.JPG

Épp egy Boy George interjú van műsoron.

A fiatalok kedvéért: Boy George. „Lánykori” nevén George O’Dowd (fénykorában) . A kisebbik alak.

boy_george_jeune_young_culture_club_photos_pictures_80s_annees_80_29.jpg

 

Porfyrios püspök figyeli, miket mesél a az excentrikus énekes a saját nappalijában, és egyszer csak a fejéhez kap:  Uramatyám!  Ez az ikon tűnt el a St Charalambous templomból Neo Chorioban!  Ott lóg, a kandalló felett!

Tudnivaló ugyanis, hogy a 1974-ben, a török megszállás idején számtalan műkincsnek nyoma veszett Észak-Cipruson. Azóta néhányat sikerült megcsípni, amikor különböző műkereskedésekben felbukkantak, de sokat keresnek még azóta is.

Porfyrios püspök gyorsan ellenőrizte, nem káprázott-e a szeme, és megbizonyosodott róla, hogy ez AZ az ikon. Felvette a kapcsolatot az énekessel, akinek fogalma sem volt arról, hogy lopott műtárgy lóg a kandallója fölött: gyanútlanul vásárolta még 1985-ben egy műkereskedőtől.

Boy George természetesen annak rendje módja szerint visszaadta az ikont jogos tulajdonosának, és mindenki boldogan él, míg nem hal.... (függöny)

return_of_the_cypriot_icon_2.jpg

 

Pár évvel később

A különös Boy George-os eset óta mintha kezdene meggyökeresedni a világban a tévénézés útján történő műtárgy repatriálás. Tavaly Magyarországra is begyűrűzött.  Berény Róbert  Alvó nő fekete vázával című festménye csaknem egy évszázadon át kallódott, ki tudja hol, mígnem 2009-ben egy magyar művészettörténész meglátta a Stuart Little, kisegér című amerikai film díszletében. Ott lóg(ott) a falon, a kandalló fölött….

 stuart_little.jpg

Egy kis nyomozás, némi szervezkedés, és a Berény kép nagy csinnadrattával hazakerült. Nemrégiben kelt el 70 millióért a Virág Judit Galériában.

Tanulság: tessék szemmel tartani a tévében a kandallókat…

A bejegyzés trackback címe:

https://artris.blog.hu/api/trackback/id/tr87186585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása